Onderzoek naar stemherkenning bij monitoring hartfalen

Een groep internationale onderzoekers denkt dat het mogelijk is om via stemherkenning opnames voor hartfalenpatiënten te voorkomen, door met behulp van kunstmatige intelligentie te detecteren of de patiënt meer vocht vasthoudt.

Vochtophoping is het belangrijkste symptoom van acuut hartfalen, waarvoor mensen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. De onderzoekers testen deze stemherkenning de komende periode bij 200 hartfalenpatiënten.

In dit onderzoeksproject, PRE-DETECT-HF, werkt hoogleraar cardiologie Hans-Peter Brunner-La Rocca van het Maastricht UMC+ samen met cardiologiecentrum Clinic Barcelona en diverse andere partners. De organisatie Noah Labs levert de kerntechnologie en expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie en stemherkenning. Voor dit onderzoek is een subsidie van €1,5 miljoen van het European Institute of Innovation and Technology (EIT) beschikbaar.

Vochtophoping bij hartfalen
Bij hartfalen kan een verzwakt hart het bloed niet goed rondpompen. Daardoor kan ook vocht niet goed worden afgevoerd en vochtophoping ontstaan op verschillende plekken in het lichaam. Dat is ernstig als door vocht in de longen ademhalen moeilijker wordt. Uiteindelijk ontstaat zo acuut hartfalen. Dan moet een patiënt worden opgenomen in het ziekenhuis om via een infuus medicatie te krijgen die ervoor zorgt dat het lichaam het vocht kan kwijtraken.

Lees hier het volledige artikel.