Onderzoek naar zeldzame ziektes versneld dankzij DNA-platform

Mensen met een zeldzame, genetische ziekte zijn voor hun diagnose en behandeling sterk afhankelijk van de arts die ze tegenover zich krijgen. Dat moet anders, vindt biomedicus en zorgondernemer Susanne Baars.

Met haar technologische startup SocialGenomics wil ze gepersonaliseerde medicijnen toegankelijk maken voor iedereen. Een idee wat haar zelfs de Rabo Duurzame Innovatieprijs opleverde.

DNA-profiel uploaden
Baars richtte SocialGenomics in 2018 op. Haar doel? Het eerste wereldwijde platform bouwen dat patiënten op basis van genetische data koppelt aan mensen met dezelfde zeldzame genmutatie, en biotech- en farmaciebedrijven. “Voor 95 procent van alle ziektes bestaat momenteel namelijk nog geen geschikte behandeling”, vertelt Baars. Als er al medicijnen zijn, zijn die meestal vooral geschikt bevonden voor blanke mannen van rond de veertig, de groep waar veel farmaceuten zich in hun onderzoeken op richten. “Er is een enorme bias op het gebied van gender, etniciteit en leeftijd. Hierdoor werken medicijnen voor het merendeel van de mensen helemaal niet goed.”

Via SocialGenomics kunnen patiënten straks via een beveiligd systeem hun DNA-profiel uploaden. Hoe meer mensen dat doen, hoe beter. “Bij zeldzame ziektes is het belangrijk dat je zoveel mogelijk mensen bij elkaar brengt”, zegt Baars. “Wetenschappers kunnen zo hun onderzoek naar nieuwe medicijnen versnellen.”
Veel van de tijd die Baars in haar bedrijf steekt, gaat zitten in gesprekken met partijen binnen de farmaceutische industrie. “Zij zijn mega-enthousiast. Met ons platform kunnen zij bijvoorbeeld rechtstreeks patiënten gaan benaderen.”

Lees hier het volledige artikel.