Nederlanders egoïstisch in zoektocht naar geluk

‘Streven naar geluk is mooi, maar het mag geen obsessie worden’ en ‘In de jacht naar geluk en succes kunnen we onszelf soms voorbijlopen’, zo sprak koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak. Maar in hoeverre lopen Nederlanders, naast zichzelf, wellicht juist anderen voorbij?

Verbinden ze hun geluk met name enkel aan hun persoonlijke situatie? Niets menselijks is ons vreemd, zo blijkt uit onderzoek van No Ties.

85% van de Nederlanders is gelukkig
Het welzijn van ons, Nederlanders, is regelmatig onderwerp in het maatschappelijk debat. Hoe mensen hun leven ervaren is een van de indicatoren die weergeven hoe het met het land is gesteld. Het merendeel (85%) van de Nederlanders geeft 2019 een voldoende of hoger. 65-plusser zijn, net als jongeren onder de 25 jaar, nog relatief iets meer tevreden (respectievelijk 88% en 90%). En het jaar 2020 gaat tenminste net zo goed of beter worden, zo verwacht 94% van de ondervraagden.

Geluk hangt vooral samen met persoonlijke levensgebeurtenissen.
Uit diverse studies is gebleken dat het welzijn van mensen na positieve of negatieve levensgebeurtenissen in ieder geval voor korte tijd kan veranderen. Zo wordt ook in dit onderzoek weer bevestigd.
Werken ‘op zich’ heeft geen invloed op het ‘persoonlijke’ leven. Beide groepen, werkers en niet-werkers, geven het leven eenzelfde cijfer. Maar als men werkt én de kans groot acht om in 2020 werkloos te worden, daalt het aandeel dat het leven een voldoende geeft naar 75%. Nog belangrijker is de relatie met een partner. Acht men de kans aanwezig, hoe klein ook, komend jaar ‘uit elkaar te gaan’, dan geeft nog slechts 55% van deze Nederlanders het leven een voldoende.
Zolang een mogelijk negatieve gebeurtenis echter nog niet direct persoonlijk is, zoals bijvoorbeeld negatieve spaarrente, economische recessie of de val van het kabinet, dan is de impact van de geachte kans op de perceptie van geluk gering tot nihil.

Lees hier het volledige artikel.