Onderzoekers ontdekken manier om gewone cellen om te zetten in stamcellen

Onderzoekers van het European Institute for the Biology of Ageing (ERIBA) hebben recentelijk een nieuwe methode ontdekt om gewone bloedcellen om te zetten in hematopoiëtische stamcellen. Dit zijn stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van alle bloedcellen. Een opmerkelijk resultaat dat veelbelovend is voor therapeutische stamceltransplantaties.

Zij verrichtten het onderzoek samen met onderzoekers van het Princess Margaret Cancer Centre in Toronto, Canada, en publiceerden onlangs hierover in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift “Cell Stem Cell”.
Voor patiënten die leiden aan ziektes waarbij de aanmaak van bloedcellen is verstoord, zoals leukemie, is een stamceltransplantatie essentieel voor hun herstel. Door eerst het zieke beenmerg te vernietigen en het daarna te vervangen door gezonde hematopoiëtische stamcellen (uit beenmerg of navelstrengbloed) is het mogelijk om de bloedcelproductie te herstellen. Echter, een transplantatie vereist een levende donor, die ook nog eens een goede match met de patiënt dient te zijn. Veel patiënten die een stamceltransplantatie nodig hebben, kunnen de procedure daarom nooit ondergaan.
Een mogelijke oplossing voor dit probleem is de productie van stamcellen uit gewone cellen. Het bewerkstelligen van stamceleigenschappen in een cel is echter een complex proces. De twee onderzoeksgroepen onder leiding van Gerald de Haan (Groningen) en John E. Dick (Toronto) hebben een nieuwe manier gevonden om dit proces aan te pakken.
Lees hier het volledige artikel.