Een ongemakkelijke waarheid over antibiotica

Voor de uitvinding van penicilline in 1943 overleden mensen aan een infectie die ze opliepen bij een eenvoudig huis-tuin-en-keuken-ongelukje. Omdat er geen middelen waren om de infecties de kop in te drukken. De kans bestaat dat onze toekomst er opnieuw zo uitziet, zo waarschuwen wetenschappers overal ter wereld.

In het kader van de Europese Antibioticadag (18 november) vertelt prof. dr. Peter Peters, hoogleraar Nanobiologie aan de UM, over zijn zoektocht naar een nieuw vaccin tegen Tuberculose; 500.000 mensen in de wereld dragen een variant van deze bacterie die zich niet meer laat bestrijden door antibiotica.
Tuberculose mag een ziekte uit het verleden lijken, in werkelijkheid is het een probleem van het heden en de toekomst. Het is meest dodelijke infectie ter wereld, met jaarlijks anderhalf miljoen doden. Prof. Peter Peters van de Universiteit Maastricht werkt met behulp van zijn ultrasterke microscopen aan meer kennis over deze bacterie, die ook onze westerse gezondheidszorg bedreigt. Tuberkelbacteriën, die TB veroorzaken, blijken namelijk niet stil te zitten. Net zoals de mensaap ooit evolueerde tot mens en ons DNA nog steeds mutaties ondergaat die we doorgeven aan volgende generaties, ontwikkelt ook de TB-bacterie zich om antibiotica te omzeilen.
TB in Nederland
En zo zijn er de afgelopen jaren TB-bacteriestammen ontstaan die zich niet laten bestrijden door de meeste van onze antibiotica (Multi Drug Resistant TB, ofwel MDR-TB, waaraan een half miljoen mensen lijden) en zelfs stammen die zich door bijna geen enkel medicijn meer laten doden (Extensively Drug Resistant, XDR-TB, vijftigduizend patiënten). De meeste gevallen komen voor in landen met relatief lage inkomens, maar ook binnen de EU zijn jaarlijks 29.000 nieuwe MDR-TB- gevallen. “Ook in Nederland worden een tiental MDR-TB gevallen per jaar behandeld”, zegt Peter Peters, “en TB-controles kosten Nederland jaarlijks 34 miljoen euro. Uit een steekproef onder Syrische vluchtelingen bleek in 2015 dat 11% TB onder de leden had. Mensen reizen tegenwoordig de wereld over en daarmee reizen de bacteriën met ze mee.”
Lees hier het volledige artikel.