Online opzoeken waar die hoofdpijn vandaan komt? Hier moet je op letten

Volgens het CBS maken Nederlanders steeds vaker gebruik van internet als het om hun gezondheid gaat. Zo gaan ze online op zoek naar een diagnose. Maar hoe betrouwbaar is die? En waar moet je als patiënt op letten? Vijf tips van mensen met verstand van zaken.

  1. Bezoek alleen officiële sites met informatie van artsen of andere professionals
    Dat mensen zich steeds vaker tot zoekmachines richten, is volgens Patiëntenfederatie-woordvoerder Tijmen Hendriksen onvermijdelijk. Zeker nu huisartsen het steeds drukker krijgen.

Patiëntenfederatie adviseert daarom alleen sites te bezoeken die door artsen en andere specialisten worden aangevuld. “Zoals thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl. Bij deze sites zijn wij als Patiëntenfederatie ook betrokken.”

Ook volgens Lia Davelaar, directeur bij kennisorganisatie Vilans, zou het goed zijn als mensen die op zoek zijn naar informatie zich beperken tot officiële sites. “Te veel informatie maakt het alleen maar onnodig ingewikkeld.”

‘Als je iets leest waarvan je denkt: dat heeft betrekking op mij, baseer je dan niet op één site, maar check ook altijd andere officië sites’ (Tijmen Hendriks, woordvoerder Patiëntenfederatie)

Lees hier het volledige artikel.