Online talkshow ‘Kun je dementie vooraf bij iemand voorspellen?’

Dinsdag 14 maart 2023 om 19.30 uur.
Het is een misschien wel de meest fascinerende vraag bij dementieonderzoek. Wat verklaart de enorme verschillen tussen mensen met alzheimer eiwitten in het brein? De één heeft deze eiwitten en zit als gevolg daarvan in een gevorderd stadium van dementie. Bij een ander zien we evenveel schade, maar diegene is hartstikke scherp van geest en staat midden in het leven.

Maar liefst één op de drie 70-plussers heeft schadelijke alzheimer eiwitten in het brein, zonder last te hebben van dementie. Hoe kan dit? Wat gebeurt er diep in het brein, dat verklaart waarom schijnbaar gelijke mensen toch totaal andere gevolgen ondervinden van alzheimer eiwitten? Het verschil zit in de weerbaarheid van mensen tegen deze schade. Dit verklaart waarom de één dementie krijgt door alzheimer eiwitten en de ander niet. Maar ook waarom de ziekte bij de één zo snel gaat en bij een ander veel langzamer.

Er zitten enorme verschillen tussen de gevolgen van alzheimer eiwitten. Waardoor dat komt is onduidelijk. Zit het in geslacht, bevolkingsgroep, genen, hart- en vaatziekten of misschien wel in de manier waarop je in het leven staat? Als we weten wat beschermt tegen dementie, dan kunnen we misschien een behandeling mogelijk maken, zodat dat iedereen kan profiteren van de resultaten van het onderzoek van Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+.

Lees hier en voor aanmelding can de webinar.