Op zoek naar voorouders in een testbuisje

Tien jaar geleden was DNA-onderzoek nog vrij prijzig. Tegenwoordig koop je voor ongeveer negentig euro een afstammingstest die je precies kan vertellen waar je voorouders vandaan komen. Hoe werkt zo’n test precies en hoe betrouwbaar is het resultaat?

NEMO Kennislink zocht het uit.

Het zou weleens de trend van de komende jaren kunnen worden: DNA-toerisme. In de Verenigde Staten zijn er al gespecialiseerde bureaus die groepsreizen aanbieden voor mensen met roots in Italië, Ierland, Duitsland en Schotland. Na een genetische genealogietest krijgt iedere klant vijf uur om met een genealoog alle belangrijke plekken van zijn of haar familiegeschiedenis in kaart te brengen. Tijdens de reis bezoekt de groep een aantal hoogtepunten van het land en is er tijd om op eigen gelegenheid specifieke plekken te bekijken. De genealoog reist mee om op locatie vragen te beantwoorden. Zie je zo’n reisje op basis van je DNA wel zitten? Dan is het wellicht handig om eerst te weten wat je eigenlijk kunt met een genetisch afstammingsonderzoek.

Variatie
In de kern van iedere lichaamscel liggen drieëntwintig paar chromosomen; tweeëntwintig paar ‘gewone’ chromosomen (ook wel autosomen genoemd) en één paar geslachtschromosomen (XX bij een vrouw en XY bij een man). Op die chromosomen ligt onze genetische informatie opgeslagen in de vorm van DNA. DNA is een soort codetaal, opgebouwd uit vier verschillende letters: A, T, C en G. Sommige stukjes van de code hebben een belangrijke functie en zijn daardoor bij vrijwel alle mensen gelijk. Andere stukjes hebben geen duidelijke functie. Daar vind je veel meer variatie. Genetisch afstammingsonderzoek kijkt naar de functieloze stukjes DNA. Hoe meer die op elkaar lijken, hoe groter de kans dat er een gemeenschappelijke voorouder is.

Lees hier het volledige artikel.