Oud worden in Nederland

De langdurige zorg gaat op de schop. Het zal niemand zijn ontgaan. Patiëntenfederatie NPCF krijgt steeds meer vragen van mensen die willen weten wat er voor hen gaat veranderen. We merken de onzekerheid bij mensen over de nabije toekomst. Houd ik straks nog wel de zorg waar ik nu recht op heb? En bij wie kan ik terecht als ik vragen heb? Wie helpt me verder als ik in de knel kom?
Het zijn heel terechte vragen waarop de antwoorden lang niet altijd zijn te geven. Dat blijkt ook uit een boekje over oud worden in Nederland dat de patiëntenfederatie NPCF liet maken.
De wetgeving is grotendeels rond, maar gaat de uitvoering ook lukken? Dit kabinet legt veel verantwoordelijkheid bij gemeenten. Die krijgen er veel taken bij, ook als het gaat om langdurige zorg. Maar zijn zij wel op hun taak berekend? Of blijft het vooral bij hand en spandiensten van familie, vrienden en bekenden bij de verzorging van langdurig zieken en hulpbehoevenden.

Valt er niemand buiten de boot?
Patiëntenfederatie NPCF maakt zich zorgen over de komende veranderingen. Valt er niemand buiten de boot? Krijgt iedereen de zorg die hij of zij nodig heeft? Zijn de gemeenten wel klaar voor de taak die op hen afkomt? De veranderingen raken iedereen. NPCF bracht afgelopen maanden in kaart wat de gevolgen zijn van oud worden in Nederland. Met verhalen uit de praktijk schetst de patiëntenfederatie in een boekje de stand van zorgland Nederland. Het zijn soms trieste verhalen. Van een mevrouw die zich thuis tweemaal per dag doucht en die nu blij moet zijn als ze een keer per week onder de douche mag in het verpleeghuis. Tegelijk biedt het boekje een mooie inkijk van hoe ouderen zorg ervaren en benutten.

Lees hier het volledige artikel.