Oudere vrouwen hebben hogere risico’s na behandeling voor baarmoederkanker

Onderzoek vanuit het LUMC toont voor het eerst een causaal verband aan tussen leeftijd en de uitkomst na behandeling voor baarmoederkanker. Het hogere risico bij oudere patiënten staat los van andere risicofactoren. Leeftijd zou daarom meegewogen moeten worden in de keuze voor de behandeling.

Baarmoederkanker
Baarmoederkanker is het meest voorkomende type kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen. De kanker ontstaat in het slijmvlies van de baarmoeder, en wordt meestal ontdekt door abnormaal vaginaal bloedverlies. De ziekte is in het algemeen goed te behandelen met een operatie omdat het vaak in een vroeg stadium wordt vastgesteld. Baarmoederkanker komt vooral voor na de menopauze en het is al langer bekend dat oudere vrouwen een slechtere prognose hebben.

Onderzoek naar leeftijd
Famke Wakkerman en haar collega’s* onderzochten in hoeverre leeftijd een risicofactor bij baarmoederkanker is. “Onderzoek doen naar enkel en alleen het effect van leeftijd is niet gemakkelijk”, legt Wakkerman uit. “Tijdens het ouder worden zijn er vele veranderingen in ons lichaam die een effect kunnen hebben op het ziekteproces. We hebben de verschillende effecten onderzocht met behulp van kunstmatige intelligentie en geavanceerde statistische modellen op ‘s werelds grootste baarmoederkanker-dataset. De dataset bestaat uit de gegevens van 1801 patiënten die meededen aan klinische studies naar baarmoederkanker (de PORTEC-1, -2, en -3 studies).”

Lees hier het volledige artikel.