Westers eetpatroon vergroot kans op chronische darmziek­tes: arts geeft uitleg

Het aantal patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa groeit. Aan de buitenkant zie je hier niets van, maar deze darmontstekingsziektes hebben enorme impact op je leven, zegt maag-lever-darm-arts Zlatan Mujagic.

Waar hebben patiënten met deze ziektes precies last van en valt er iets tegen te doen? ,,Onze westerse leefstijl is de reden dat het aantal patiënten elk jaar groeit.’’

Ruim 100.000 Nederlanders hebben last van IBD, Inflammatory Bowel Disease, een chronische ontstekingsziekte van het maag-darmkanaal. Het komt voor bij 1 op de 170 mensen. Ongeveer de helft van de patiënten met IBD heeft de ziekte van Crohn en de andere helft heeft colitis ulcerosa. Vandaag is het Wereld IBD-dag, door het hele land zijn er acties om extra aandacht te vragen voor deze maag-darmziektes.

Omdat er veel onbegrip is voor de mensen die het hebben, juist omdat je aan de buitenkant niets ziet. Terwijl het leven met IBD lastig is, zo ben je vaak moe, moet je op onverwachte momenten poepen en kun je niet zomaar deelname aan sociale activiteiten. Laat staan dat je alles kan eten.

Lees hier het volledige artikel.