Ouderenzorg over financiële muren heen goed voor oudere én maatschappij

De zorg en ondersteuning van ouderen wordt vaak via verschillende wetten betaald. Wijkverpleging gaat via de Zorgverzekeringswet (Zvw). Ondersteuning, zoals bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, loopt via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). En langdurige zorg wordt betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit levert lang niet altijd het beste resultaat op voor de oudere in kwestie.

In de gemeente Ede doen ze het daarom anders. Daar loopt sinds december 2017 een project waarbij zorgaanbieder Opella, de gemeente, zorgverzekeraar Menzis en het zorgkantoor samenwerken. Een zogenoemde arrangeur regelt alle zorg en ondersteuning voor een oudere die hulp nodig heeft, zonder dat daarbij vooraf de ‘hokjes’ van de verschillende wetten in de weg zitten. En dat levert veel op.

De arrangeur heeft in dit project de hoofdrol. In de praktijk is dat een wijkverpleegkundige of casemanager dementie die werkt bij Opella. Een arrangeur stelt de klant centraal, kijkt wat die nodig heeft, en hoe dat ze dat samen kunnen invullen. “Daarna kijken we pas uit welke portemonnee het betaald moet worden”, zegt Ineke Wever, bestuurder bij Opella.

Lees hier het volledige artikel.