Paleodieet: eten zoals in de oertijd?

Volgens het paleodieet gaat er niets boven het voedingspatroon van onze verre voorouders in de oertijd. Maar wetenschappers zijn kritisch en wijzen erop dat je door het dieet op lange termijn risico loopt op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen en op een te grote vetinname.

Volgens aanhangers van het paleodieet, ook het oerdieet genoemd, zijn we genetisch nog steeds ingesteld op het voedingspatroon van de prehistorische mens en houden we ons daar dus beter aan. Op hun menu staan vooral onbewerkte voedingsmiddelen zoals vlees, vis, groente, fruit, eieren, natuurlijke olie en noten en zaden. Te mijden zijn onder meer zout, suiker, melkproducten, peulvruchten, granen en groenten die tot de nachtschadefamilie behoren – zoals aardappelen, tomaat, paprika, aubergine en pepers.

Er bestaan verschillende vormen van het dieet, sommige minder strikt. Voorstanders van het paleodieet menen dat het helpt tegen onder meer diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.

Wankele basis
Wetenschappers stellen dat de basis voor het dieet ten eerste wankel en simplistisch is. Zo is het nog niet genoeg bekend hoe onze prehistorische voorouders daadwerkelijk aten en zouden er onder meer geografische verschillen zijn. Onderzoek suggereert ook dat onze darmflora doorheen de vele eeuwen mee is geëvolueerd en niet meer is uitgerust voor het voedsel uit het stenen tijdperk.

Lees hier het volledige artikel.