Immuuntherapie lijkt veilig voor patiënten met vergevorderd melanoom én auto-immuunziekte

Het was al enige tijd een brandende vraag binnen de oncologie: kunnen de succesvolle immuuntherapieën tegen melanomen ook worden toegediend aan patiënten met auto-immuunziekten?

LUMC-onderzoekers laten nu zien dat dit mogelijk is. Immuuntherapie heeft zelfs dezelfde effectiviteit als in patiënten zonder een auto-immuunziekte. De resultaten verschijnen 16 februari in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Steeds meer patiënten met kanker kunnen worden behandeld met zogenoemde checkpoint-remmers. Dit is een therapie die het eigen immuunsysteem van de patiënt stimuleert om kankercellen aan te vallen. Onbekend was nog of deze immuuntherapie ook veilig en succesvol kon worden gegeven aan patiënten met vaak voorkomende auto-immuunziekten. “In deze studie laten we zien dat patiënten met een vergevorderd melanoom én een auto-immuunziekte deze therapie kunnen verdragen en dat het goed kan werken”, vertelt internist-oncoloog Ellen Kapiteijn.

Uitgesloten van grote studies
Deze resultaten zijn belangrijk omdat ongeveer één op de tien patiënten met een vergevorderd melanoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker, ook last heeft van een auto-immuunziekte. “Bij patiënten met een auto-immuunziekte is het eigen immuunsysteem al op een bepaalde manier overactief en valt het eigen lichaamsweefsel aan. Daarom werden deze patiënten meestal niet toegelaten tot de grote internationale studies die de effectiviteit en veiligheid van immuuntherapie onderzochten”, legt Monique van der Kooij, arts-onderzoeker bij de Medische Oncologie uit.

Lees hier het volledige artikel.