Participatie staat voor meedoen aan het maatschappelijke leven.

Mensen met gezondheidsproblemen participeren minder vaak dan mensen zonder gezondheidsproblemen. Andersom kan deelname aan maatschappelijke activiteiten een positief effect hebben op gezondheid.Participatie in cijfers

  • De meeste mensen zijn maatschappelijk actief

  • Vrijwel alle kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar gaan naar school. Dit geldt ook voor kinderen met een chronische ziekte of minder goede gezondheid.

  • Driekwart van de volwassenen (25-64 jaar) heeft een betaalde baan. Ook het grootste gedeelte van de chronisch zieken in deze leeftijdsgroep werkt.

  • In alle leeftijdsgroepen zijn er mensen die vrijwilligerswerk doen en/of informele zorg (mantelzorg) geven, vaak gecombineerd met een betaalde baan.

Bekijk de cijfers over maatschappelijke participatie in de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) ‘Een gezonder Nederland’ (RIVM, 2014).

Relatie participatie en gezondheid wederkerig Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat een goede gezondheid participatie bevordert en een minder goede gezondheid een drempel vormt voor participatie, vooral voor arbeidsparticipatie. De mate waarin mensen maatschappelijk kunnen (blijven) participeren wordt niet zozeer bepaald door hun ziekte, maar vooral door de manier waarop zij hun gezondheid ervaren, de mate waarin ze beperkingen hebben en hun psychische welbevinden. Tegelijkertijd bevordert maatschappelijke participatie de gezondheid, tenzij de belasting te groot wordt, zoals bij ongunstige arbeidsomstandigheden en het verlenen van mantelzorg. Dan heeft participatie juist een negatieve invloed. Beiden werken dus op elkaar in en kunnen niet los worden gezien van elkaar.

Invloed gezondheid op participatie

  • Een minder goede gezondheid is voor jongeren niet zozeer belemmerend voor onderwijsparticipatie, maar meer voor de kansen op werk daarna.

  • Jongeren met gedragsproblemen, emotionele problemen en middelenmisbruik hebben een verhoogde kans om niet naar (een reguliere) school te gaan.

  • Voor ouderen helpt een goede gezondheid om aan het werk te blijven, maar dit is geen garantie om aan het werk te komen.

  • Werkenden met gezondheidsproblemen lopen een groter risico uit het arbeidsproces te verdwijnen. Klachten aan het bewegingsapparaat zijn de belangrijkste oorzaak van langdurig verzuim bij mannen. Bij vrouwen zijn psychische aandoeningen de belangrijkste oorzaak voor langdurig verzuim.

Ook de omgeving heeft effect op participatie. Onvoldoende toegankelijkheid van gebouwen bijvoorbeeld kan mensen met gezondheidsproblemen belemmeren om te participeren.

Lees hier het volledige artikel.