Participatiesamenleving is nog ver weg

We zitten midden in de verandering van de klassieke verzorgingsstaat naar de participatiesamenleving. Dat was een van de belangrijkste boodschappen in de eerste troonrede van Koning Willem-Alexander. De CG-Raad en Platform VG concluderen echter dat de plannen onvoldoende bijdragen aan de mogelijkheden voor chronisch zieken en gehandicapten om echt mee te kunnen doen aan de samenleving.

Het kabinet geeft aan dat de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap in 2015 gaat plaatsvinden. Het is echter jammer dat in de rest van de miljoenennota dit inclusieve denken onvoldoende aan bod komt.

Gemiste kans
Om de participatiesamenleving te doen slagen, is veel meer nodig dan het kabinet nu voorstelt. Participatie is alleen mogelijk als de samenleving toegankelijk is. Dat geldt voor wonen, werk, onderwijs en openbaar vervoer.

Het kabinet wil volop investeren in duurzaamheid, maar vergeet daarbij toegankelijkheid van gebouwen en infrastructuur mee te nemen. Het voorgestelde investeringsfonds biedt een goede kans om juist inclusieve projecten van de grond te tillen, maar daarover valt niets te lezen..

Wonen
Het kabinet wil dat mensen langer thuis (blijven) wonen. Dan zullen er in hoog tempo aangepaste woningen moeten worden gebouwd. In 2012 was het tekort aan aangepaste woningen 84 duizend. In de begroting 2014 blijft het hele thema zelfs onbesproken.

Toegankelijk openbaar vervoer
Om te participeren in de samenleving is goed en toegankelijk openbaar vervoer essentieel. Dat vergt investeringen. Dit kabinet besluit het tegenovergestelde te doen en bezuinigt fors op openbaar vervoer.

Decentralisaties
“Elke Nederlander moet de kans krijgen om de veranderingen die ons wachten in zijn eigen leven in te passen” staat in de Troonrede.  Voor de decentralisatie van langdurige zorg, jeugdzorg en Participatiewet lijkt dat niet te gelden. De maatregelen gaan met forse bezuinigingen en in hoog tempo over naar gemeenten. De kans dat mensen tussen wal en schip vallen is groot. Bovendien ontbreekt het aan goede samenhang tussen de verschillende regelingen. Hoe het uitpakt voor de mensen in kwestie blijft daardoor ongewis. Zie ook de gezamenlijke reactie van de PG-organisaties

Verder blijft de stapeling van bezuinigingsmaatregelen negatieve inkomenseffecten hebben voor mensen met een beperking. Zie ons bericht over het Koopkrachtonderzoek van Nibud

Meer over de participatiesamenleving in Wij werken aan – Gelijke behandeling/VN-verdrag

Bron: CG-RAAD