Patiënt dupe van overheveling geneesmiddelen

Reumapatiënten krijgen regelmatig andere geneesmiddelen voorgeschreven omdat deze goedkoper zijn. Terwijl het wisselen van medicijn in principe alleen mag op medische gronden. Dat blijkt uit de Eindrapportage Overheveling 2012 van de Stichting Eerlijke Genees-middelenvoorziening (EGV). Dit rapport beschrijft de gevolgen van de overheveling van ontstekingsremmers naar het ziekenhuisbudget.

Met ingang van 1 januari 2012 wordt een aantal dure ontstekingsremmers (TNF- alfaremmers en de geneesmiddelen abatacept, kineret en ustekinumab) niet rechtstreeks meer door zorgverzekeraars betaald. Ze zijn ondergebracht in het ziekenhuisbudget en worden door ziekenhuisapotheken aan patiënten verstrekt. Deze ‘overgehevelde’ ontstekingsremmers worden ingezet bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis, de ziekte vanCrohn, colitis ulcerosa en psoriasis.

Monitor Geneesmiddelen
De EGV heeft samen met ruim 20 patiënten- en beroepsorganisaties (zoals het Reumafonds) onderzocht of de overheveling gevolgen heeft gehad voor patiënten. Dit onderzoek is uitgevoerd met subsidie van het ministerie van VWS. Uitgangspunt voor minister Schippers van VWS was dat de continuïteit van zorg bij de overheveling voorop diende te staan. Maar volgens het eindrapport is de zorg voor patiënten juist in de knel gekomen. Bijna 5000 patiënten hebben de Monitor Geneesmiddelen ingevuld, van wie 67% een vorm van reuma heeft.

Ernstige knelpunten
Uit de eindrapportage blijkt dat er wordt gewisseld tussen de overgehevelde geneesmiddelen of dat behandelingen worden stopgezet zonder duidelijke medische reden. Dat is in strijd met de richtlijnen van de beroepsgroep, waarin staat dat alleen vanwege medische redenen mag worden gewisseld of gestopt.
Daarnaast moeten sommige patiënten veel verder reizen om hun geneesmiddel op te halen, terwijl de medicatie voorheen dichtbij huis kon worden verkregen of thuis werd bezorgd.
Ook fungeert de medicatiebewaking gebrekkig, omdat de stadsapotheek onvoldoende terugkoppeling vanuit de ziekenhuisapotheek krijgt.

Doorgaan met de overheveling
Het is de bedoeling dat er per 1 januari 2014 nog meer geneesmiddelen overgeheveld worden naar het ziekenhuisbudget. Daarover heeft minister Schippers van VWS onlangs een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin zij aangeeft de knelpunten uit de eindrapportage serieus te nemen en daarover met betrokken partijen in gesprek te gaan.

De Stichting EGV en het Reumafonds doen de volgende aanbevelingen:
• Instellen van een auditforce die per ziekenhuis de knelpunten in kaart brengt en een medisch adequate behandeling van patiënten afdwingt;
• Een structurele oplossing zoeken voor het huidige systeem van bekostiging, dat onvoldoende garanties biedt voor een medisch adequate behandeling van patiënten volgens de geldende richtlijnen;
• Pas over gaan tot een nieuwe overheveling van nog meer dure medicijnen naar het ziekenhuisbudget, als de huidige problemen zijn opgelost.

Meedoen aan de monitoring

Hoe meer zicht er op de overheveling komt, hoe beter. De Monitor Geneesmiddelen blijft daarom open voor ervaringen van patiënten. Het Reumafonds roept alle mensen met reuma op om mee te doen aan de monitoring: http://www.monitorgeneesmiddelen.nl/. Of stuur uw ervaring naar info@reumafonds.nl.