Plantaardige voeding gunstig bij reuma

Een combinatie van volwaardige, onbewerkte plantaardige voeding, meer bewegen en omgaan met stress is effectief bij reuma. Dit blijkt uit een Nederlandse gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT) naar het effect van het “Plants for Joints”-leefstijlprogramma bij 77 mensen met reuma.

Plants for Joints
Het onderzoek is onder meer uitgevoerd door reumatoloog prof. Dirkjan van Schaardenburg en diëtist Wendy Walrabenstein van Reade (centrum voor revalidatie en reumatologie) in Amsterdam. De helft van de deelnemers volgde het Plants for Joint-leefstijlprogramma en de andere helft kreeg reguliere zorg. Het 16-weken durende leefstijlprogramma startte met een kookworkshop, waarna in nog 9 bijeenkomsten groepen van 6 tot 12 deelnemers actief aan de slag gingen met voeding, beweging en stress. De groepen werden begeleid door diëtisten, beweegcoaches en ontspancoaches.

Ziekteactiviteit en metabole gezondheid
Na 16 weken was de ziekteactiviteit verminderd bij de deelnemers die de Plants for Joints-leefstijlinterventie volgden. Vergeleken met deelnemers die gebruikelijke zorg kregen, daalden bij de interventiedeelnemers ook het lichaamsgewicht (met gemiddeld 3,9 kg), de vetmassa (gemiddeld 2,8 kg), de middelomtrek (gemiddeld 3 cm), het LDL-cholesterolgehalte (gemiddeld 0,32 mmol/l) en de HbA1c-waarde (gemiddeld 1,3 mmol/mol).

Lees hier het volledige artikel.