Poep als medicijn?

Fecale microbiota transplantatie (FMT) is een effectieve behandeloptie voor patiënten met terugkerende Clostridioides difficile-infectie. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontdekten echter dat de microbiële samenstelling van de poep van de donor van invloed is op de aanwezigheid van een bacteriestam in de darm van behandelde patiënten, die mogelijk betrokken is bij de ontwikkeling van darmkanker.

De microbiële gemeenschap in de darmen, ook bekend als de darmmicrobiota, speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van het lichaam. Antibioticagebruik kan een evenwichtige microbiota verstoren, waardoor de groei van diarree veroorzakende Clostridioides difficile (C. difficile) mogelijk wordt. Wanneer de darminfectie niet verdwijnt na meerdere kuren met specifieke antibiotica, wordt dit recidiverende C. difficile-infectie (rCDI) genoemd.

Personen met rCDI kunnen worden behandeld met FMT, een procedure waarbij gezonde menselijke donorontlasting aan de patiënt wordt toegediend via colonoscopie, klysma, nasogastrische buis of in de vorm van capsules, ofwel poeppillen.

Lees hier het volledige artikel.