Polikliniek leververvetting moet ernstige leverziekte voorkomen

Het Erasmus MC is gestart met een polikliniek voor patiënten met leververvetting, vroeger ook wel ‘NASH’ genoemd. Maag-darm-leverarts Willem Pieter Brouwer, een van de initiatiefnemers van de poli, had daar goede redenen voor. Er zijn nieuwe geneesmiddelen in aantocht tegen ontsteking en verlittekening door vervetting in de lever.

‘We zien een enorme toename van leververvetting en in het verleden was er geen mogelijkheid om dit ziektebeeld met medicijnen te behandelen’, zegt MDL-arts Willem Pieter Brouwer. De polikliniek is bedoeld om patiënten die behandeling nodig hebben, efficiënt te traceren. ‘We hebben een ‘one-stop-shop’ opgezet waar we een consult doen met allerlei metingen, bloedonderzoek en echo. En met een fibroscan meten we de hoeveelheid vet en de stijfheid van de lever. De stijfheid zegt iets over de aanwezigheid van littekenweefsel’, legt Brouwer uit.

De aanwezigheid van verlittekening van de lever bepaalt op dit moment of patiënten wel of niet moeten worden behandeld. Verlittekening van de lever bepaalt namelijk de prognose.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.