Precies het juiste antilichaam voor immuuntherapie

Snel en goedkoop antilichamen maken en testen door gericht knippen en plakken.
Immuuntherapie tegen kanker is volop in ontwikkeling. Daarvoor zijn antilichamen nodig, de stoffen die binden aan de tumorcel. Met een nieuwe techniek, ontwikkeld door onderzoekers in Nijmegen en Leiden, kunnen laboratoria nu snel en goedkoop precies het juiste antilichaam maken.

Om ons lichaam gezond te houden is het belangrijk dat alles wat ‘vreemd’ – en mogelijk gevaarlijk – is snel wordt herkend en gemarkeerd, zodat gepaste actie volgt. In dit proces spelen antilichamen, ook vaak antistoffen genoemd, een cruciale rol. Antilichamen herkennen heel specifiek een stukje eiwit op bijvoorbeeld een virus of een bacterie, plakken zichzelf eraan vast, wat het signaal is voor andere onderdelen van het immuunsysteem om de indringer te vernietigen.

Dat werkt niet alleen zo bij bedreigingen van buitenaf. Ook voor interne gevaren, zoals tumorcellen, bestaan antilichamen die tumoren herkennen en eraan binden. Tumoren werpen echter allerlei blokkades op, waardoor het immuunsysteem niet echt een vuist kan maken. Door specifieke antilichamen toe te dienen die de blokkades opheffen, geef je het immuunsysteem een extra zetje om de kankercellen te vernietigen. Dat is het principe achter immuuntherapie.
Onverwachte werking

De ontwikkeling van immuuntherapie gaat de laatste jaren razendsnel. Wereldwijd zijn op dit moment honderden studies met patiënten gaande. De resultaten variëren van ronduit spectaculair tot nauwelijks een effect.

Lees hier het volledige artikel.