Preventie complicaties na hartoperatie

Met een simpel programma kunnen verpleegkundigen complicaties voorkomen bij oudere patiënten na een operatie. Ruim één derde van de patiënten krijgt na een openhartoperatie complicaties zoals acute verwardheid, depressie, doorligwond of infectie.

Dit leidt vaak tot een langer ziekenhuisverblijf en een lagere kwaliteit van leven. Dit is onnodig stelt Roelof Ettema, onderzoeker aan Hogeschool Utrecht en het UMC Utrecht, in zijn proefschrift.

Door betere operatie- en anesthesietechnieken komen steeds meer oudere en ziekere patiënten in aanmerking voor een openhartoperatie. Hoewel zij in regel zo’n operatie goed doorstaan, ontwikkelen ze vaker complicaties. Om dit tegen te gaan ontwikkelde Ettema het PREDOCS programma, waarmee de patiënt in de periode vóór de ziekenhuisopname de fysieke en psychosociale omstandigheden kan verbeteren waardoor het complicatierisico na de operatie lager wordt.
In het PREDOCS programma geeft een verpleegkundige gerichte voorlichting aan oudere patiënten over de ziekenhuisopname en identificeert deze patiënten met een verhoogd risico op acute verwardheid (delirium), somberheid, een doorligwond of een infectie na de operatie. Ook informeert de verpleegkundige waar nodig patiënten met een verhoogd risico over hoe ze vóór de ziekenhuisopname hun eigen complicatierisico kunnen verminderen.

Lees hier het volledige artikel.