Reuma en ik: Selfmanagement

Onderzoek naar zelfmanagement bij reuma door Universiteit Twente .
In Nederland leven ongeveer 2 miljoen mensen met een vorm van reuma. Bijvoorbeeld ontstekingsreuma, artrose, spierreuma, Bechterew en fibromyalgie. Of zeldzame vormen van reuma; lupus, sclerodermie of Sjögren. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de medicamenteuze zorg voor mensen met reuma. Minder bekend is wat mensen aan zelfmanagement doen.

Onder zelfmanagement verstaan we acties en vaardigheden gericht op het omgaan met symptomen en gevolgen van de aandoening voor jouw welzijn en jouw participatie. Zelfmanagement gaat niet alleen over het ‘zelf doen’. Het gaat ook over ‘zelf bepalen’. Veel mensen gaan voor zichzelf uitzoeken wat hen kan helpen tegen de klachten. Soms doen ze dat op aanraden van iemand uit hun eigen omgeving of een zorgverlener. Soms geïnspireerd door informatie van een patiëntenvereniging of lotgenoten op internet. Deze interventies noemen we zelfmanagement.

Ondanks het feit dat mensen bepaalde vormen van zelfmanagement toepassen, is er geen systematisch of actueel beeld van de ervaringen van mensen met reuma met hun ingezette zelfmanagement. Met ons onderzoek willen wij een overzicht geven van strategieën, de positieve en negatieve ervaringen die mensen ermee op hebben gedaan en wat bevorderende en belemmerende factoren zijn om deze strategieën op te pakken.

Lees hier het volledige artikel.