Reuma, seksualiteit en intimiteit.

Van 10 tot 12 oktober 2013 was er het eerste internationale congres voor reumaverpleegkundigen.

Het congres was georganiseerd door de Vereniging voor Verpleegkundigen Nederland (Ven VN) afdeling reumatologie. Deze afdeling vierde daarmee meteen haar 20 jarig bestaan.

Tijdens het congres bezocht ik een bijeenkomst getiteld: “Let’s talk about sex and intimacy”. De bijeenkomst werd verzorgd door een sexuoloog uit de Verenigde Staten: de heer Jim Bender.

Hij probeerde ons inzicht te geven in problemen op seksueel gebied en met ons te bespreken hoe je daar als professional mee om moet gaan.

Cijfers in de literatuur over het voorkomen van problemen op seksueel gebied lopen nogal uiteen in de literatuur. Voor Reumatoïde Artritis wordt bijvoorbeeld aangegeven dat 31-76% van de patiënten problemen ondervindt op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Bij ziektebeelden als de ziekte van Sjögren en Sclerodermie ontstaan vaak problemen door droogte van slijmvliezen (denk aan mond en vagina). Bij Fibromyalgie speelt vaak vermoeidheid een grote rol in het probleem. Hoewel cijfers nogal verschillen in de literatuur is men het over twee dingen wel eens: 1. Pijn, moeheid en bewegingsbeperkingen zijn belangrijke oorzaken van seksuele problemen en 2. Seksuele gezondheid is belangrijk maar er is een weinig actieve houding bij professionals om het onderwerp te bespreken. Beide zaken zijn belangrijk voor de reumaverpleegkundigen.

Jim Bender probeerde ons een methodiek te tonen die het makkelijker maakt om professionele aandacht aan het onderwerp te besteden. Seksualiteit is een begrip dat toch een intieme lading heeft en waar je niet altijd makkelijk over praat. Belangrijk is om in ieder geval het onderwerp aan de orde te stellen als we een verkenning doen naar de problemen die voortkomen uit de reumatische aandoening. Het creëren van een open sfeer is daarbij van belang. Vervolgens is het eventueel verstrekken van informatie die van invloed kan zijn op het probleem belangrijk. Denk bijv. aan uitleg over bijwerkingen van medicijnen op seksuele functies en emoties of op ziekteverschijnselen die invloed hebben op seksueel functioneren.

En niet te vergeten het verwerken van het feit dat je reuma hebt. Psychische en emotionele factoren hebben ook hun invloed op seksueel functioneren. En andersom beïnvloeden seksuele problemen weer psyche en emotie. Voor het verstrekken van informatie kunnen we ook gebruik maken van schriftelijk materiaal en websites (ik noem ze onderaan dit stukje). En tenslotte wees Jim Bender ons erop dat het belangrijk is te verwijzen naar psycholoog of seksuoloog als het de deskundigheid van de verpleegkundige te boven gaat.

Het was een zinvolle bijeenkomst waarin met een groot aantal collega’s nagedacht werd hoe we het onderwerp seksualiteit en intimiteit beter aandacht kunnen geven.

Graag wijs ik op bestaande brochures die veelal via de websites te bekijken en /of bestellen zijn.

www.reumafonds.nl : brochure Seksualiteit

www.rutgerswpf.nl : o.a brochure Seksualiteit en een chronische ziekte, Seks als je ouder wordt

via deze sites is veel informatie te vinden.

Antoinet Verborg Reumaverpleegkundige

 

Antoinet Verborg