Ruim 1,5 miljoen voor kankeronderzoek bij Amsterdam UMC

Op 23 mei heeft KWF Kankerbestrijding ruim 1,5 miljoen euro toegekend aan Amsterdam UMC, bestemd voor kankeronderzoek. Het gaat om onderzoeken naar verschillende kankersoorten waaronder dikkedarmkanker en alvleesklierkanker. Ook is er geld voor onderzoek naar een nieuw mantelzorgprogramma voor patiënten met kanker.

Dikkedarmkanker kan voorkomen worden door bij een kijkonderzoek (coloscopie) darmpoliepen te verwijderen. Veel van deze onderzoeken vinden plaats binnen het bevolkingsonderzoek darmkanker, of als de deelnemer bloed in zijn of haar ontlasting heeft. Helaas wordt er bij mensen die eerder een kijkonderzoek hebben gehad, naderhand soms toch nog darmkanker ontdekt. Deze zogenoemde post-coloscopie darmkankers zijn waarschijnlijk het gevolg van niet-geziene of niet volledig verwijderde poliepen. Vermoedelijk gaat het om een bepaald type poliep, de serrated poliep. Deze poliep is tijdens een kijkonderzoek relatief lastig te zien.

Evelien Dekker, hoogleraar gastro-intestinale oncologie, heeft bijna een half miljoen euro gekregen om onderzoek te doen naar deze post-coloscopie darmkankers. “Ik ben verheugd met deze toekenning, nu kan ik onderzoeken wat de kenmerken van deze darmkankers zijn en uit welk type poliep ze ontstaan. Hiermee hopen we te ontrafelen wat de meest waarschijnlijke oorzaak van deze darmkankers is, zodat we uiteindelijk kunnen proberen deze darmkankers te voorkomen.”

Lees hier het volledige artikel.