Ruim een miljoen voor kankeronderzoek in Maastricht

Is leukemie te bestrijden met een antidepressivum? Welke rol speelt een verstoord dag-nachtritme bij vermoeidheid na darmkanker? KWF Kankerbestrijding investeert 1,13 miljoen euro in twee Maastrichtse onderzoeken om deze vragen te beantwoorden.

De onderzoeken gaan nog dit jaar van start. Zo blijft oncologische vooruitgang ook in coronatijd gewaarborgd.

Verstoord dag-nachtritme oorzaak vermoeidheid?
Langdurige vermoeidheid is één van de meest voorkomende klachten bij mensen die darmkanker hebben gehad. Dit heeft grote impact op hun dagelijks functioneren en kwaliteit van leven. Beter begrip van de onderliggende biologische processen die leiden tot deze vermoeidheid kan bijdragen aan nieuwe en betere behandelmogelijkheden.

In het Maastricht UMC+ onderzoekt dr. Eline van Roekel de rol van verstoringen in dag-nachtritmes bij het ontstaan van langdurige vermoeidheid na darmkanker. Ze gaat deze verstoringen uitgebreid in kaart brengen met metingen op het gebied van activiteit, slaapduur, slaapkwaliteit en het gehalte van het stresshormoon cortisol. Patiënten worden tot 5 jaar na hun behandeling gevolgd. Het onderzoek moet leiden tot nieuwe inzichten in de rol van verstoorde dag-nachtritmes bij het ontstaan van langdurige vermoeidheid na darmkanker.

Ook de invloed van lichamelijke (in)activiteit op deze ritmes moet duidelijker worden. Deze kennis kan de weg vrijmaken voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen op maat.

Lees hier het volledige artikel.