Ruzies en huilbuien, dit doet een slaaptekort met je emoties

Als je heel moe bent, krijg je een korter lontje. Of je gaat sneller huilen. Maar dat ligt natuurlijk niet aan jou, anderen reageren ook gewoon raar. Toch? Slaaponderzoekers kunnen steeds beter verklaren welke invloed een slaaptekort heeft op jouw emoties, en die van anderen.

Het effect van moe zijn:

  • Je herkent niet alle emoties van anderen.
  • Als je emoties van anderen wel herkent, weet je niet hoe sterk die emoties zijn.
  • Je herkent je eigen emoties niet altijd.
  • Je ervaart je eigen emoties heftiger.
  • Er zit geen rem op het uiten van je eigen emoties.

Als je een nacht hebt doorgehaald, herken je moeilijker of een ander blij of verdrietig is. En dat kan weer invloed hebben op hoe je met die ander communiceert. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Arizona.

Waarom huil je?
Emoties zoals woede, angst, walging en verrassing herkennen we beter met een slaaptekort. Dergelijke emoties zouden we namelijk nodig hebben om te overleven, ook al zijn we moe, verklaart hoofdonderzoeker William Killgore.

“Als iemand jou pijn wil doen, moet je dat ook met een slaapgebrek nog wel oppikken,” zegt hij. “Het is in een gevaarlijke situatie niet zo belangrijk om door te hebben of iemand verdrietig is, dus die emotie wordt waarschijnlijk het eerst aangetast als je moe bent.”

Lees hier het volledige artikel.