Schade bij MS voorkómen in plaats van genezen

De hersenziekte multiple sclerose (MS) wordt gekenmerkt door ontstekingsplekken in de hersenen en het ruggenmerg. Ontstekingsremmende medicatie leidt tot minder klachten bij mensen met MS. Nog beter zou het zijn als we kunnen voorkomen dat de ontstekingen ontstaan.

Arts-onderzoeker Laura Peferoen bestudeerde het ontstaan van ontstekingsplekken, laesies, en vond aanknopingspunten voor mogelijke nieuwe medicatie. Peferoen promoveert op 25 november aan VUmc.
Bij MS zijn er ontstekingen in de hersenen waarbij ontstekingscellen zorgen voor schade aan de beschermende laag rondom zenuwen, de myelineschede. Deze ontstekingen worden ‘actieve laesies’ genoemd. In haar promotieonderzoek keek Peferoen naar pre-actieve laesies. Dat zijn plekjes in het hersenweefsel waar nog geen ontsteking zichtbaar is, maar wel onregelmatigheden te zien zijn. Soms ontwikkelen pre-actieve laesies zich tot actieve laesies, en soms verdwijnen ze. Dat betekent dat er mechanismen zijn die deze beginnende ontsteking kunnen stimuleren tot actieve laesies of kunnen uitdoven. Het ontrafelen van deze mechanismen kan inzicht geven in het ontstaan van MS en tot nieuwe therapeutische aangrijpingspunten leiden.
Lees hier het volledige artikel.