Signaalstofje kan artrose stoppen

Gaat een succesvolle behandeling tegen artrose er eindelijk toch komen? Als het aan een Nederlandse hoogleraar Experimentele Reumatologie ligt, is het inderdaad een kwestie van tijd. Hij is een stofje op het spoor dat zowel goede als slechte signalen aan het kraakbeen afgeeft.

Professor Peter van der Kraan is hard op weg om een behandeling te ontwikkelen die artrose kan stoppen. De hoogleraar Experimentele Reumatologie van het Radboudumc in Nijmegen is een stofje op het spoor dat kraakbeen gezond kan houden. In zijn onderzoek heeft hij zijn pijlen gericht op TGF-bèta. Dit is een kraakbeen beschermend stofje dat steeds wordt vrijgegeven als we ons bewegen. Maar als het kraakbeen achteruitgaat, laat TGF-bèta plotseling haar donkere kant zien…

Ophopen kraakbeen
TGF-bèta is een eiwit dat vele cellulaire functies vervult, waaronder het controleren en reguleren van celgroei en celdeling. Wanneer we onze gewrichten bewegen, wordt dit eiwit door cellen afgegeven. TGF-bèta is een signaalstof dat kraakbeencellen vertelt om te blijven wie ze zijn. En dat is elastisch én toch sterk weefsel. Maar als het kraakbeen achteruitgaat – wat een normaal verschijnsel is bij het ouder worden – gaat TGF-bèta plotseling een andere rol spelen. Het eiwit gaat zich dan ophopen in het kraakbeen en gaat vervolgens verkeerde signalen uitzenden. Daardoor holt de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en ontstaat artrose.

Lees hier het volledige artikel.