Slapeloze nachten bij warm weer. Tips om lekker te slapen

Het is heet. En dat betekent behalve jolijt op het strand, in een boot of in de achtertuin, ook de nodige slapeloze nachten. Slaapdeskundige en neuroloog Hans Hamburger geeft wat handige tips.

Deskundigen schatten dat de ideale slaapkamertemperatuur zo rond de achttien graden schommelt. De een wil een graadje meer, de ander een graadje minder. Maar één ding is zeker: tien graden extra in de slaapkamer, wat niet uitzonderlijk zal zijn de komende dagen, verstoort de slaap.

Afkoelen
“Om goed te kunnen slapen, moet het lichaam in de loop van de avond kunnen afkoelen,” zegt neuroloog en slaapdeskundige Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum in de Boerhaave kliniek. “Dat lukt niet als het buiten heel heet is.”

Onder normale omstandigheden maakt het lichaam zichzelf klaar voor de nacht. De hersenen sturen het lichaam zo aan dat het afkoelt. Bloedvaten in de hersenen en de hersenstructuren zorgen ervoor dat bepaalde gebieden van het lichaam sterker doorbloed raken en daarmee warmte kunnen kwijtraken. “Dat zie je goed bij kleine kinderen, die rode wangen of rode oren krijgen als ze moe worden. Dat betekent dat de bloedvaatjes daar open gaan staan. Zo koelen ze af en kunnen ze slapen.”

Het lichaam koelt tijdens de nacht één graad af, om ’s ochtends weer langzaam op te warmen; dat gaat allemaal vanzelf, dankzij onze biologische klok. Maar wat als het zo warm is dat dit ingebakken afkoelsysteem tekort schiet? Dan kun je zelf ook wat doen.

De simpelste tip van Hamburger:

  • Drink een glas koud water. Dat koelt de binnenkant.
  • Een contradictie lijkt dan het volgende advies: neem een warme douche voor het slapen gaan. Nee, geen koude, want daarmee slaan de bloedvaten dicht en kan het lichaam de warmte niet afstaan, zegt de neuroloog. Bij een warme douche gaan de bloedvaten juist openstaan, kan de warmte het lichaam uit en dat is slaapbevorderend.

Lees hier het volledige artikel.