Snel en precies tumoren meten dankzij AI

De CAESAR-onderzoeksgroep van Amsterdam UMC ontwikkelde een AI-tool die automatisch levertumoren laat zien op CT-scans van patiënten met naar de lever uitgezaaide darmkanker. Dit geeft artsen snel inzicht in de grootte van de tumoren.

Dat de tool nu in de dagelijkse praktijk van de arts wordt onderzocht is goed nieuws, veel AI-tools blijven namelijk in de ontwikkelfase steken.

Onderzoeker Michiel Zeeuw legt uit hoe deze software tot stand is gekomen.
Zeeuw: “Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten. Bij meer dan de helft van de patiënten worden uitzaaiingen in de lever gevonden en bijna al deze patiënten krijgen chemotherapie als onderdeel van hun behandeling. Het meten van het effect van chemotherapie is van cruciaal belang.

Tot nu toe werden deze metingen handmatig uitgevoerd door radiologen, door vóór en na een behandeling het verschil in diameter van de levertumoren handmatig op CT-scans te meten. Deze manier van werken is tijdrovend en niet altijd even nauwkeurig. Daarnaast kan alleen het verschil in diameter gemeten worden en niet het verschil in tumorvolume. De nieuwe AI-tool kan dit straks allemaal wel en tekent de tumoren ook nog eens automatisch in op de CT-scans.”

Lees hier het volledige artikel.