Start onderzoek PENG-blokkade om operatie bij heupfractuur bij kwetsbare patiënten te voorkomen

Rijnstate is gestart met een onderzoek naar de behandeling van geriatrische patiënten met een gebroken heup. Deze vaak kwetsbare patiënten kunnen of willen niet altijd geopereerd worden. Een zogenaamde PENG-blokkade kan voor deze patiënten blijvend verlichting geven.

Klinisch geriater Hugo Wijnen, anesthesioloog Jan Willem Kallewaard en traumatoloog Edo Hekma leiden in Rijnstate een multidisciplinair onderzoek naar deze behandeling.

PENG-blokkade
Rijnstate behandelt jaarlijks zo’n 400 patiënten met een gebroken heup. Hugo Wijnen: “De mensen die met een gebroken heup bij ons komen, zijn vaak kwetsbare (verpleeghuis-)patiënten. Een operatie kan hun pijn weliswaar beperken, maar heeft ook veel impact.

Na de operatie blijven ze een week opgenomen in het ziekenhuis, en zien daarbij veel verschillende hulpverleners, van verpleegkundigen tot fysiotherapeuten. In sommige gevallen kan in plaats van een operatie, ook gekozen worden voor een alternatieve behandeling. Deze behandeling is een blokkade van de pericapsulaire nerve group (pericapsulaire zenuwgroep), oftewel PENG-blokkade.”

Lees hier het volledige artikel.