Stijging leptospirose houdt aan

Net als in voorgaande jaren is het aantal patiënten met leptospirose (waaronder de ziekte van Weil) hoog. Voor 2014 waren er jaarlijks rond de 30 patiënten. In 2015 ging het om 90 patiënten, vergelijkbaar met 2014. De stijging is in heel West- Europa te zien.

Dat blijkt uit de Staat van Zoönosen 2015 die op 1 december is gepubliceerd. Verder geeft deze editie een inzicht in risico’s van zoönosen op boerderijen met nevenactiviteiten en maatregelen om ziekte te voorkomen.
Leptospirose
In Nederland zijn kleine knaagdieren, zoals ratten en muizen de belangrijkste verspreider van leptospirose. De urine van besmette ratten komt terecht in oppervlaktewater en modder. Zo is in Nederland bij enkele deelnemers van een zogeheten mudrun (modderloop) leptospirose vastgesteld. Deze ziekte, waarvan de ziekte van Weil de meest ernstige vorm is, komt de afgelopen jaren ook in andere landen in West-Europa vaker voor. Dit hangt mogelijk samen met de milde winters en natte zomers en toename van het aantal ratten.
Huidschimmel
Verder is in 2015 een opmerkelijke stijging gemeld van het aantal cavia’s met een huidschimmelinfectie. Ook mensen, en vooral kinderen, kunnen hiermee besmet raken en ringworm krijgen. Infectie met deze schimmel is op zich niet ernstig, maar kan erg vervelend zijn en is soms moeilijk te behandelen. Als deze huidschimmel zich voordoet bij mensen, is het mogelijk dat een thuisgehouden cavia de bron van de besmetting is.
Rauw vlees
Het voeren van rauw vlees en organen aan honden en katten is in opkomst. Omdat de dieren besmet kunnen raken met parasieten en bacteriën zoals Salmonella, wordt afgeraden om pups rauw vlees en organen te voeren. Zulke ziekteverwekkers kunnen vervolgens doorgegeven worden aan mensen. Dit zou een risico kunnen zijn voor kinderen, ouderen, zwangeren of mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Lees hier het volledige artikel.