Studie koppelt blootstelling aan PFAS-chemicaliën aan hogere kans op kanker bij vrouwen

Vrouwen die zijn blootgesteld aan bepaalde soorten PFAS lijken een verhoogde kans te hebben op eierstokkanker en andere soorten kanker, waaronder een verdubbeling van de kans op een melanoom. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek naar de niet-afbreekbare chemische stoffen.

Met behulp van gegevens verzameld door de Amerikaanse evenknie van het RIVM, de CDC, vond een team van academische onderzoekers bewijs dat vrouwen gediagnosticeerd met sommige ‘hormonaal gedreven’ kankers blootgesteld waren aan bepaalde per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS), die worden gebruikt in duizenden huishoudelijke en industriële producten, waaronder in vlek- en hittebestendige spullen. Dat schrijven ze in een artikel dat is gepubliceerd in Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.

Ze vonden soortgelijke verbanden tussen vrouwen bij wie kanker werd vastgesteld en een hoge blootstelling aan fenolen, die vaak worden gebruikt in voedselverpakkingen, kleurstoffen en persoonlijke verzorgingsproducten. De onderzoekers vonden geen verbanden tussen de chemicaliën en kankerdiagnoses bij mannen.

Lees hier het volledige artikel.