Studie naar een nieuw Europees bevolkingsonderzoek naar longkanker

De komende maanden ontvangen ongeveer 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar in 3 regio’s een uitnodiging om deel te nemen aan een nieuw Europees onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker.

‘Dit onderzoek is bedoeld voor mensen die lange tijd in hun leven roken of in het verleden lang hebben gerookt. Het vroeg opsporen van longkanker, nog voordat het klachten geeft, noemen we ook wel longkankerscreening of een bevolkingsonderzoek’, legt onderzoeker Carlijn van der Aalst uit.

‘In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 14.000 mensen longkanker ontdekt en zeker 10.000 mensen overlijden elk jaar aan deze ziekte. Longkanker is helaas al vaak moeilijk te behandelen op het moment dat het klachten geeft.’

Levensbelang
Uit de NELSON-studie uit 2020 blijkt dat het vroeg opsporen van longkanker met een CT-scan bij rokers en ex-rokers de sterfte aan longkanker met 25 procent of meer omlaag kan brengen. Voor Nederland betekent dit dat met screening op longkanker op termijn jaarlijks zo’n 1500 tot 2500 minder mensen overlijden aan longkanker.

Lees hier het volledige artikel.