Subsidie voor risicovol onderzoek

Hoe repareert een hersencel zijn DNA?
Een nieuwe manier van DNA-reparatie: met RNA als voorbeeld. Slechts een wild idee, of een onontdekt mechanisme in de hersenen? Juliette Kamp kreeg onlangs een NWO ENW-XS subsidie om dit te onderzoeken. ‘De meeste wetenschappers zouden zeggen: dit gebeurt niet. Dus het zou een grote verrassing zijn.’

Onze hersenen bestaan voor een groot deel uit neuronen. Hoe DNA-reparatie in deze cellen werkt, is nog relatief onbekend terrein. Mede doordat neuronen niet delen. ‘Veel DNA-reparatiewetenschappers kijken vooral in delende cellen, en hersenwetenschappers doen weinig DNA-reparatieonderzoek’, vertelt Juliette Kamp, onderzoeker op de afdeling Psychiatrie.

De aanname is dat neuronen afhankelijk zijn van een foutgevoelig DNA-reparatiemechanisme. Maar Kamp heeft hier haar twijfels bij. Zij vermoedt dat neuronen een ander mechanisme bezitten om DNA te repareren. Eentje waarbij het molecuul RNA een hoofdrol speelt. Om dit te onderzoeken ontving ze de ENW-XS beurs: een subsidie voor veelbelovende ideeën, vernieuwende en risicovolle initiatieven.

Lees hier het volledige artikel.