‘Superartritis’ treft drie procent van de reumapatiënten

Syndroom van Felty: ernstige infecties bij reumatoïde artritis
In Nederland lijden 12.000 reumapatiënten aan ‘superartritis’. Zij hebben niet alleen last van chronische gewrichtsontstekingen. Ook de milt is vergroot en het aantal witte bloedcellen verlaagd. Door deze complicatie van reumatoïde artritis neemt de kans op bacteriële infecties toe. Bovendien hebben de patiënten last van een waaier aan andere klachten.

Reumatoïde artritis + vergrote milt + te weinig witte bloedcellen = syndroom van Felty
Naar schatting drie procent van de patiënten met reumatoïde artritis krijgt een zeldzame aandoening die bekend staat als het syndroom van Felty (FS). De belangrijkste verschijnselen zijn een vergrote milt en een te laag gehalte aan witte bloedcellen. Dit kan leiden tot ernstige infecties. In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen met deze chronische gewrichtsaandoening ook het syndroom van Felty. De grootste risicogroep wordt gevormd door patiënten van 50 jaar en ouder die tien jaar of langer reumatoïde artritis hebben. FS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is het syndroom van Felty?
Dit is in principe een complicatie van een al lang bestaande reumatoïde artritis. In Amerika wordt het syndroom van Felty ook wel ‘superartritis’ genoemd. Naast deze chronische ontstekingsziekte is er immers sprake van nog twee aandoeningen. Het gaat om splenomegalie, dat verwijst naar een vergrote milt, en neutropenie, deze aandoening wordt gekenmerkt door een abnormaal laag aantal witte bloedcellen.

Lees hier het volledige artikel.