Tekenencefalitis: waar komt het voor en wat kunt u doen? (Belgisch artikel)

Tekenencefalitis (Frühsommer Meningo-Enzephalitis, FSME) is een vorm van hersen(vlies)ontsteking die wordt overgebracht door besmette teken in Centraal- en Oost-Europese landen. Als u in die regio’s naar bosrijke gebieden trekt, wordt vaccinatie aangeraden.

Het virus komt voor in bosrijke gebieden in landen in Noord-, Centraal- en Oost-Europa, zoals Denemarken, Zweden en Noorwegen, Duitsland, Albanië, Zwitserland, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Tsjechië, Slovakije, Slovenië, Kroatië enzovoort. Ook in Nederland werden vorig jaar enkele mensen besmet op de Veluwe. Er zijn nog geen infecties vastgesteld bij mensen die het virus in België opliepen. Bij ons kunnen teken wel de ziekte van Lyme overbrengen.

Hier vindt u een https://www.itg.be/Files/docs/Reisgeneeskunde/FSME%20kaart.pdf” target=”_blank”>kaart met de gebieden waar tekenencefalitis voorkomt.

Hoe groot is het risico?
Het risico op besmetting is relatief beperkt. Het risico is het grootst voor mensen die zich op het platteland of in bossen begeven zoals wandelaars, trekkers (met fiets of te voet), kampeerders, jeugdbewegingen, speleologen enzovoort.
Het risico is seizoensgebonden: van april tot oktober.

Lees hier het volledige artikel.