Thuisbegeleiding: toegankelijke zorg dicht bij mensen

Staatssecretaris Martin van Rijn, spreker op het congres ‘Thuisbegeleiding heeft de Toekomst!’, ziet veel kansen voor Thuisbegeleiding: “Thuisbegeleiding is ‘decentralisatie avant la lettre’: de voorloper van de hervorming van de langdurige zorg. Het laat zien wat we moeten doen, namelijk zorg toegankelijk maken en dicht bij mensen organiseren.” Thuisbegeleiding opereert op het snijvlak van het sociale en het zorg-domein. Het wordt in de buurt georganiseerd door praktische mensen die nauw samenwerken met huisartsen en andere hulpverleners in de buurt, zowel medisch als maatschappelijk. Thuisbegeleiding werkt integraal, is laagdrempelig, helpt erger voorkomen tegen lage kosten. En geeft mensen de regie terug die ze kwijt waren.

Meer geluk, minder kosten is ook de boodschap naar gemeenten, die Thuisbegeleiding inkopen.

Praktisch, daadkrachtig en betrokken
Nu de gemeenten veel taken op het gebied van zorg en welzijn toebedeeld krijgen, is het van groot belang om hen in contact te brengen met de waarde en het aanbod van Thuisbegeleiding. Thuisbegeleiding signaleert maatschappelijke en psychosociale problemen en helpt ze samen met de cliënt op te lossen. Soms met behulp van instanties en soms gebruikmakend van een informeel netwerk. En daarnaast is de thuisbegeleider praktisch genoeg om zelf de mouwen op te stropen en om concreet ondersteuning te bieden, zowel in multiprobleemgezinnen als bij mensen met psychosociale en psychiatrische problemen Aad Koster, directeur van ActiZ: “Thuisbegeleiding sluit precies aan bij de wens van gemeenten: zorg in de buurt, in de wijk, waarbij mensen de regie over hun eigen leven zoveel mogelijk behouden. Thuisbegeleiders zijn namelijk experts van het ‘gewone’ dagelijkse leven: praktisch, daadkrachtig en betrokken. En daarbij zorgen ze voor geluk bij mensen tegen relatief lage kosten!”

Hemelse Modder
Corrie Noom, wethouder van de gemeente Zaandam, biedt Aad Koster het boekje Hemelse Modder aan. Na het afschaffen van de ondersteunende begeleiding heeft de gemeente het kleine budget dat overbleef ingezet voor Thuisbegeleiding. In dit boekje wordt verslag gedaan van 12 bijzondere voorbeelden. Noom benadrukt dat zorgaanbieders niet in termen van aanbod moeten denken. De ervaring van Zaandam is dat je in oplossingen moet leren denken en dat is juist waar Thuisbegeleiding sterk in is.

Reacties uit de zaal

  • Thuisbegeleiding is eigenlijk een gat in de markt, maar onbekend maakt onbemind lijkt wel. Het verdient echt meer aandacht.
  • Thuisbegeleiding is laaghangend fruit dat heel makkelijk te plukken is.
  • Opvoedingsondersteuning is nu al een taak van de gemeenten. En gemeenten moeten alert gemaakt worden. Pak je eigen kans als aanbieder van Thuisbegeleiding! • “We hebben gezien dat het in de praktijk werkt”, aldus een vertegenwoordiger van de gemeente Hellendoorn. Zorg ook dat het bij huisartsen beter bekend wordt.
  • Bedrijfsmatig werken in de zorg zorgt voor een spagaat. Maar durf in te zetten op het oplossen van problemen, voor cliënten, met gemeenten.
  • Thuisbegeleiding moet bekender worden bij gemeenten; een methodiek die effecten laat zien kan hierbij helpen.
  • Probeer uit te komen met korte(re) indicaties van CIZ en gemeenten.
  • Helpen puin ruimen, letterlijk en figuurlijk. Niet alleen praten , maar vooral doen. Bij uitstek geschikt voor HBO’ers en MBO’ers die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken,
  • Een HBO-opgeleide thuisbegeleider vindt: “Je moet allround en flexibel zijn, HBO of MBO. Het is ook veel coachend werk, in het gesprek met de klant. Je moet vaak bewust met je handen op de rug , het door de cliënt zelf laten doen. Dat geeft kracht.

EffectenSter
De Gezinsster is onderdeel van verschillende effectensterren in het sociale domein. De Gezinsster is een hulpmiddel om te laten zien dat de inzet van Thuisbegeleiding effect heeft. Dat is altijd moeilijk in de preventieve sfeer. De Gezinssterter is een instrument dat het effect van de inzet van thuisbegeleiding aanschouwelijk maakt. Dit is enorm belangrijk met het oog op verantwoording van outcome. Zowel voor organisaties als voor gemeenten. Het werken met de Gezinsster levert de volgende conclusies op:

  • Het levert een snellere en bredere analyse op van de gezinsproblematiek en geeft direct de ingrediënten voor het gezinsplan
  • Het instrument is goed in te passen in het dagelijks werk en is voor de Thuisbegeleiding een beter instrument dan het ‘zorgleefplan’
  • Het geeft hulpverleners inzicht en maakt de cliënt zichtbaar wat er aan schort en wat goed gaat
  • Het brengt de voortgang in de hulpverlening in kaart en geeft sneller weer of Thuisbegeleiding de juiste hulpverlening biedt
  • Het geeft hulpverleners onderling dezelfde taal
  • Het meet daadwerkelijk de effectiviteit van thuisbegeleiding

ActiZ project Thuisbegeleiding
Wat in 2008 als kleinschalig project bij ActiZ begon, is onderdeel geworden van een ingrijpend proces van transitie en transformatie van de zorg. In dit project is ingezet op verdere professionalisering, profilering en positionering van Thuisbegeleiding. Met het congres ‘Thuisbegeleiding heeft de toekomst’ onderstrepen we vooral het belang van Thuisbegeleiding voor de toekomst, met name voor gemeenten en hun inwoners.
Thuisbegeleiding levert meer geluk op tegen minder kosten. Dat is vooruitzien!

Informatie
Glossy Thuisbegeleiding heeft de toekomst
Thuisbegeleiding in beeld
Film Thuisbegeleiding in Beeld! (3,30 minuten)
Thuisbegeleiding heeft de toekomst
Foto’s congres Thuisbegeleiding heeft de Toekomst!
Twitterberichten #thuisbegeleiding
Persbericht congres
Presentatie pilot EffectenSter in gezinnen, een effectief meetinstrument

Bron: Actiz (organisatie van zorgondernemers)