‘Tussenvormen spoedzorg leiden tot verwarring’

Kies óf voor een volwaardige SEH-afdeling, óf voor geen spoedzorg in een ziekenhuis. Maar schep geen tussenvormen, want die zorgen enkel voor verwarring bij patiënten.

Daarvoor waarschuwt voorzitter Annemarie van der Velden van de NVSHA (Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen).

Aanleiding voor Van der Veldens pleidooi is de inrichting van spoedzorg in Lelystad na het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen. Kamerleden vroegen minister Bruno Bruins (Medische Zorg) in te grijpen, zodat er daar na overname een volwaardige SEH-afdeling zou blijven. Overnamepartij St Jansdal liet weten dat niet te kunnen. Wel zal St Jansdal in Lelystad een spoedpoli inrichten, voor veelvoorkomende ‘laagcomplexe spoedzorgvragen’ zoals het behandelen van snij- en schaafwonden, hechtingen en eenvoudige fracturen. Hier kunnen mensen dan zeven dagen per week, overdag en ’s avonds, terecht. Die voorziening wordt tijdens kantooruren aangevuld met complexere spoedzorg op het gebied van cardiologie, chirurgie en longgeneeskunde.

Maar de NVSHA voelt huiver bij dergelijke tussenvormen voor spoedzorg, die ook elders bestaan en bijvoorbeeld ook als SEH light worden aangeduid.

Lees hier het volledige artikel.