Twaalf tips om reis- of bewegingsziekte te voorkomen

Reisziekte of bewegingsziekte (kinetose) is een verzamelnaam voor symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, zweten, hoofdpijn en overgeven. Het kan optreden in de auto, op een boot, soms in een vliegtuig en zelfs op dieren (bijv. paarden, kamelen…)

Vandaar dat het ook wel wagenziekte of zeeziekte wordt genoemd. Sommige mensen hebben er ook last van in een pretpark of een kermisattractie. Het kan erg vervelend zijn, maar het gaat gelukkig vrij snel over zodra je weer voet op vaste grond zet.

Het gevoeligst zijn kinderen van 2 tot 12 jaar. Daarna neemt het geleidelijk af. Bij personen boven de 50 jaar komt bewegingsziekte zelden voor. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen, vooral tijdens zwangerschap en menstruatie.

Reisziekte heeft te maken met het evenwicht. Je evenwicht wordt geregeld door je hersenen. Die hebben hiervoor informatie nodig van je ogen, je spieren en je evenwichtsorganen. Men denkt dat reisziekte ontstaat als al die informatie niet met elkaar lijkt te kloppen.

Nadat men aan een bepaald bewegingspatroon gewend is, bijvoorbeeld tijdens een meerdaagse bootreis, verdwijnen de klachten meestal. Maar bij een volgende bootreis, kan je er opnieuw last van hebben, zeker bij woelige zee. Gewenning aan het ene vervoermiddel brengt niet noodzakelijk verlichting bij een ander. Het is dus goed mogelijk dat je geen enkele hinder ondervindt in een auto, maar misselijk wordt in een bus.

Lees hier het volledige artikel.