UMC Utrecht ruim beloond door KWF

Op welke manieren kan immuuntherapie doeltreffender worden ingezet tegen hoofdhals-, leverkanker, multipel myeloom en andere tumorsoorten? En hoe voorkomen we de overbehandeling van kinderen met schildklierkanker?

Deze vragen staan centraal bij vier nieuwe, vooruitstrevende onderzoeken van UMC Utrecht. KWF Kankerbestrijding financiert deze projecten, waarover we hieronder meer vertellen, in totaal met ruim drie miljoen euro.

Versterkt leger afweercellen
Ons lichaam is één groot slagveld: continu vecht het tegen allerlei indringers, vaak zonder dat we het zelf door hebben. Denk aan virussen, bacteriën, schimmels maar ook kankercellen: ons leger van T-cellen (een speciaal soort witte bloedcellen) wacht ze op en ruimt ze uit de weg. Ons ingenieuze zelfverdedigingsmechanisme dient als basis voor het ontwerpen van immuuntherapie. Met deze behandeling wordt ons afweersysteem geactiveerd en versterkt. Artsen zetten immuuntherapie inmiddels succesvol in bij verschillende aandoeningen.

Er zijn verschillende manieren om het immuunsysteem op die manier te versterken in de strijd tegen kanker. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld de lichaamseigen T-cellen vermeerderen. Maar onderzoekers kunnen de eigen afweercellen ook genetisch iets aanpassen waardoor ze gerichter de strijd aan kunnen gaan. Dat laatste is het geval bij onder meer TEG-therapie, waar een van de nieuwe onderzoeken om draait.

Lees hier het volledige artikel.