UMC Utrecht verlaagt drempel genetisch onderzoek

Is mijn borst- of eierstokkanker erfelijk? Om die vraag te beantwoorden, worden patiënten doorverwezen naar de polikliniek Genetica van een universitair medisch centrum. Maar die doorverwijzing vindt niet altijd of relatief laat plaats. UMC Utrecht trainde daarom zorgprofessionals van acht ziekenhuizen om zelf het genetisch onderzoek aan te vragen. Daardoor krijgen patiënten sneller een genetisch onderzoek.

Het project is uitgevoerd door arts-onderzoeker Kyra Bokkers, die op promoveerde bij het UMC Utrecht. Zij deed dat onder begeleiding van Margreet Ausems (hoogleraar klinische oncogenetica) en Ronald Zweemer (hoogleraar en afdelingshoofd oncologische gynaecologie). Het UMC Utrecht werkte hiervoor samen met alle ziekenhuizen in de regio die patiënten met borst- en/of eierstokkanker doorverwijzen naar de klinisch genetici van het UMC Utrecht. Voor eierstokkanker gaat het om Diakonessenhuis Utrecht, St. Antonius Nieuwegein/ Leidsche Rijn en Meander Medisch Centrum Amersfoort. En voor borstkanker werd, naast deze drie ziekenhuizen, samengewerkt met Alexander Monro Ziekenhuis Bilthoven, Gelre Ziekenhuis Apeldoorn, St. Jansdal Ziekenhuis Harderwijk, Rivierenland Ziekenhuis Tiel en Beatrix Ziekenhuis Gorinchem.

Onderzoek belangrijk
Patiënten met borst- of eierstokkanker kunnen een erfelijke aanleg voor kanker hebben. Om daarachter te komen, verwijst de behandelend specialist van het eigen, algemene ziekenhuis de patiënt normaal gesproken door naar de afdeling genetica van een umc. Daar wordt de patiënt voorgelicht over het genetisch onderzoek en kan bloed worden geprikt om onderzocht te worden. Verder checkt de klinisch geneticus de familiegeschiedenis uitvoerig. Komt borst- of eierstokkanker veel voor in de familie, of andere vormen van kanker die bij een erfelijke aanleg kunnen passen?

Lees hier het volledige artikel.