‘Van muziek die verrast, ga je helemaal uit je dak’

Interview met Erik Scherder over muziek en het brein.
Al na het horen van de eerste noten van een liedje kan een geluksgevoel je overspoelen. Waarom raakt muziek je soms zo, tot kippenvel en tranen aan toe? Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit wat er in ons brein gebeurt als we muziek luisteren.

Zelf zit Erik Scherder op dit moment in een fase waarin hij graag luistert naar hitnummers van Franse artiesten. Naar zangeres Jenifer Bartoli, bijvoorbeeld. “Een van m’n favoriete nummers is Donne-moi le temps, geef mij een beetje tijd. Ik doe m’n oortjes in en ondertussen werk ik door. Het is echt prachtig.” De verwondering in zijn stem is hoorbaar door de telefoon. “Je moet het even draaien straks.”

Over muziek kan iedereen meepraten. Of je nou het liefst met je ogen dicht op de bank ligt te luisteren naar klassieke stukken, of bij voorkeur met duizenden anderen headbangend voor het podium staat van een metalband, er is bijna niemand die niets met muziek heeft. Ze zijn er wel, maar het is een heel klein percentage. En iedereen heeft wel iets van ritmegevoel, ook de mensen die voor de grap weleens zeggen dat ze het niet hebben, zoals Scherder zelf. “We hebben niet allemaal ritmegevoel in gelijke mate, maar als je naar de zaal kijkt terwijl Typhoon optreedt, zie je dat iedereen op dezelfde manier meebeweegt.”

Lees hier het volledige artikel.