Veel nieuwe geneesmiddelen werken niet. Hoe komt dat?

Veel nieuwe geneesmiddelen maken niet waar wat ze beloven. Hoe kan dat? Door wensdenken, statistisch gezichtsbedrog en een poortwachter die soms een oogje toeknijpt.

Nieuws in het kort
Er is een steeds grotere kans dat nieuwe geneesmiddelen die weinig effect hebben, toch op de markt komen. Dit komt doordat de EMA, de poortwachter van de Europese medicijnmarkt, vaak lagere eisen dan voorheen stelt aan de studies waarmee medicijnen worden toegelaten.

Dit zegt de Belgische statisticus Jan Bogaerts, wetenschappelijk adviseur van de EMA. Bogaerts is ook werkzaam bij de EORTC, een internationale non-profitorganisatie, die in Europa klinisch en laboratoriumonderzoek naar kanker stimuleert en coördineert.

Nu al blijken veel middelen patiënten minder te helpen dan beloofd. Van de bijna vijftig kankermedicijnen die tussen 2009 en 2013 in Europa op de markt kwamen, zorgt slechts de helft voor een langere overleving of hogere kwaliteit van leven.

Een nieuw medicijn heet al gauw een wondermiddel. Zo kan het dat een oncoloog op tv betoogt dat slimme medicijnen van kanker een chronische ziekte zullen maken. Dat patiënten snelle goedkeuring én vergoeding eisen van veelbelovende middelen. Dat farmaceutische fabrikanten beweren een nog effectievere therapie te hebben.

Lees hier het volledige artikel.