Veelbelovende zorg: bijna € 10 miljoen voor kunstalvleesklier

De kunstalvleesklier is een belangrijke stap dichter bij vergoeding uit het basispakket voor mensen met diabetes type 1 en te hoge, (vaak) te lage of sterk schommelende bloedglucosewaarden.

Met een Veelbelovende zorg-subsidie van bijna € 10 miljoen van Zorginstituut Nederland en ZonMw, starten 12 Nederlandse ziekenhuizen dit jaar onder leiding van UMC Utrecht wetenschappelijk onderzoek. Daaraan zullen 240 volwassenen meedoen. De studie moet antwoord geven op de vraag of de kunstalvleesklier effectievere zorg is voor mensen die hun diabetes niet goed gereguleerd krijgen binnen de huidige mogelijkheden. Het Zorginstituut neemt op basis van de resultaten een standpunt in of de kunstalvleesklier in het basispakket thuishoort.

Nationaal Icoon
Uitvinder Robin Koops uit het Twentse Goor ontwikkelde in zijn schuur het eerste prototype van de kunstalvleesklier en werd in 2019 door het kabinet tot ‘Nationaal Icoon’ uitgeroepen. Sindsdien kijken mensen met diabetes type 1 er reikhalzend naar uit. De kunstalvleesklier – een apparaat zo groot als 2 smartphones op elkaar – zou voor een grote groep mensen een definitief einde kunnen betekenen van het steeds moeten meten van bloedglucosewaarden en het spuiten van insuline.

Lees hier het volledige artikel.