Test je bioritme

Ieder van ons heeft een interne biologische klok, de zg. circadiaanse ritmes, die een invloed heeft op een aantal lichaamsfuncties en ook ons gedrag beïnvloedt. Zo is bv. bekend dat hartritme en bloeddruk in het algemeen een piek vertonen in de late ochtend of de vroege namiddag en het laagst is tussen 2 en 4u ’s morgens. Dit zou verklaren waarom ’s ochtends meer hartaanvallen voorkomen.

Ook de lichaamstemperatuur schommelt ongeveer 0,5° per dag (het laagst ’s ochtends vroeg en het hoogst in de late namiddag).De geestelijke en fysieke alertheid stijgt normaal tijdens de ochtenduren en kent een inzinking in de vroege namiddag, om opnieuw te stijgen tussen 16 en 18u. Eén en ander heeft te maken met de afscheiding van bepaalde hormonen gedurende de dag.

Er bestaan echter ook individuele verschillen in circadiaanse ritmes. Het zg. ‘ochtendtype’ en ‘avondtype’ is niet zomaar een verzinsel. Zo werd bijvoorbeeld vastgesteld dat ochtendtypes, ‘hanen’ ongeveer één uur vroeger hun hoogste lichaamstemperatuur bereiken dan ‘uilen’ of avondtypes. ‘Hanen’ zijn ook vroeger alert dan ‘uilen’. Bovendien kan bij beide types een toename van de stress worden gemeten indien ze op het voor hen verkeerde tijdstip moeten presteren. Van bepaalde producten (zoals slaapmiddelen en koffie) is geweten dat ze het effect van die circadiaanse ritmes kunnen verstoren.

Lees hier het volledige artikel.