Veertien doden: ook medici staan voor een raadsel

Tijdens een medische proef bij het AMC overleden tussen 2013 en 2016 liefst veertien van de 54 deelnemers. Een duidelijke oorzaak werd tot nu toe niet gevonden. Chirurg Thomas van Gulik doet zijn verhaal. ,,Kunnen jullie het verklaren, vroeg de toetsingscommissie ons. Dat konden we niet. Dan moet je niet doorgaan.”

Nog een paar maanden, en dan verschijnt in een internationaal medisch tijdschrift een artikel van de hand van chirurgen van het AMC. In het artikel proberen ze te verklaren waarom er bij hun onderzoek naar drainage bij mensen met galwegkanker veertien doden vielen, veel meer dan vooraf aangenomen. De conclusie van het artikel: de uitkomsten zijn ‘moeilijk te interpreteren’. Wetenschapstaal voor ‘we snappen het niet’.

Galwegkanker is een ‘heel moeilijke ziekte’, zegt professor Thomas van Gulik, chirurg bij het AMC. Jaarlijks treft die maar een paar honderd Nederlanders. Klachten treden bovendien vaak laat op: in veel gevallen te laat om er nog iets aan te kunnen doen. Onderzoek naar de oorzaak, de risicofactoren en mogelijke behandelingen is daardoor heel moeilijk.

Vooruitgang gaat in heel kleine stapjes. Eén zo’n stapje hadden onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) in 2013 voor ogen, toen ze besloten om twee verschillende drainagemethoden te onderzoeken bij mensen die lijden aan galwegkanker. Het ging om patiënten die in aanmerking komen voor een operatie om hun tumor en een groot deel van de lever te verwijderen. Voordat die risicovolle operatie kan worden uitgevoerd, moet overtollig gal uit de lever zijn weggevoerd. De tumor zorgt er bij deze patiënten voor dat gal zich ophoopt in de lever, wat leidt tot geelzucht.

Lees hier het volledige artikel.