Verbanden en oorzaken van kanker

‘De meeste verbanden tussen omgevingsfactoren en kankerrisico zijn veel minder sterk dan de relatie tussen asbest, roken en kanker of virussen en kanker. Volgens sceptici zijn alle sterke verbanden al opgespoord en zijn de resterende zwakke verbanden niet meer de moeite van het onderzoeken waard.‘ Dit schrijven J.W.W. Coebergh en F.E. van Leeuwen in het hoofdstuk ‘ Epidemiologie van kanker’ uit het boek ‘Oncologie’. Onlangs meldden onderzoekers in het tijdschrift Science dat de meeste gevallen van kanker gewoon een kwestie van ‘pech’ zijn.

‘De praktijk leert anders, met niet-aflatende bezorgdheid voor het verband tussen elektromagnetische straling, mobiele telefoons, hoogspanningsleidingen, meeroken, psychische invloeden etc.’, schrijven de auteurs in ‘Oncologie’ verder.

Volgens de onderzoekers in Science, die stellen dat kanker in de meeste gevallen een kwestie van pecht is, verklaren de foutjes die willekeurig optreden tijdens het kopiëren van DNA bij stamceldeling voor 65 procent waarom in sommige organen vaak kanker ontstaat en in andere juist weinig. De wetenschappers analyseerden de relatie tussen het aantal stamceldelingen dat gedurende een mensenleven optreedt in verschillende weefsels en de kans dat in die weefsels een tumor ontstaat.

Onderzoeken
De auteurs in ‘Oncologie’ stellen dat een zwak verband in de epidemiologie een minder dan tweevoudig verschil in risico tussen blootgestelden en niet-blootgestelden behelst, met name indien dit in meerdere onderzoeken onafhankelijk van elkaar is vastgesteld. Dan is het immers ook niet meer te verklaren door toeval of tekortkomingen in de onderzoeksopzet, schrijven zij. Toch is er wel een reden tot (denken over) preventie als een zwakker verband herhaaldelijk wordt gevonden, als een hogere of langere blootstelling leidt tot een grotere kans op ziekte, als de verdachte blootstelling veel voorkomt en als het verband past bij de biologische inzichten over het ontstaan van de ziekte. Een goed voorbeeld is het verband tussen alcoholgebruik en het optreden van borstkanker bij vrouwen, waarbij elk glas alcoholhoudende drank (per dag) het borstkankerrisico met 10 procent verhoogt.

Lees hier het volledige artikel.