‘Verbeterde prognose hartfalen door behandeling ritmestoornis’

Acht ton subsidie voor doelmatigheidsonderzoek
Cardiologen van het Maastricht UMC+ hebben acht ton subsidie van ZonMw ontvangen om te onderzoeken of ze de prognose van gecompliceerde hartfalenpatiënten kunnen verbeteren.

Omdat hartfalen vaak gepaard gaat met boezemfibrilleren (een veelvoorkomende hartritmestoornis) is de verwachting dat het vroegtijdig blokkeren van de ritmestoornis de levenskwaliteit en levensverwachting verbetert.

Hartfalen wordt veroorzaakt door een verstijfde hartspier, waardoor het hart pompkracht verliest. Bij zo’n 15.000 Nederlanders gaat dat ook nog eens gepaard met een onregelmatig en versneld hartritme: boezemfibrilleren. Deze combinatie van hartproblematiek maakt de prognose vaak slecht in termen van overleving en kwaliteit van leven. Patiënten moeten dan ook regelmatig worden opgenomen in het ziekenhuis, waar zowel het hartfalen als de ritmestoornis meestal worden onderdrukt met medicatie. De Maastrichtse cardiologen denken echter dat het vroegtijdig blokkeren van de ritmestoornis veel gezondheidswinst kan opleveren.

Lees hier het volledige artikel.